De la regizorul filmului
7 CUVINTE vine SCRUM
...un lungmetraj inspirat din fapte reale despre Păsările Phoenix ale României, care s-au ridicat și se ridică, zilnic, din propria cenușă, sfidând greutățile vieții cu zâmbetul pe buze.
Un film despre copii care trebuia sa fie avortaţi, ajunşi abandonați sau orfani, despre mame mult prea tinere, despre familii risipite, despre drama socială a României și despre doi campioni: un sportiv ridicat din pulbere, care și-a depășit cu mult condiția, și îngerul care le-a oferit o șansă celor ca el.
Inspirat din realitate, SCRUM trage vălul de pe fața unor vieți extraordinare. Copilul simplu, de la ţară, care trebuia să fie avortat devine – datorită unei roți stricate, veritabilă întorsătură a vieţii - unul dintre campionii sportului mondial. Parcursul lui, de la abandon la glorie, se intersectează cu figurile a doi mari duhovnici români - părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa şi învăţăcelul său, părintele Nicolae Tănase, şi cu vieţile celor care au fost în postura lui: paria ai societăţii româneşti.
Un film artistic emoţionant, despre deznădejde, chinuri şi izbăvire.
Un film care ne onorează eroii din umbră.
SCRUM este un strigăt al conştiinţei, un film despre modele, care va inspira România zilei de mâine.
În 2020, află cum din Valea Screzii s-a ridicat o generaţie de învingători ai Vieţii.
Părintele Calciu, mentorul părintelui Tănase. SCRUM se naşte din 7 CUVINTE
Stabilimentele sociale din Valea Plopului au ars în mai multe rânduri, însă de fiecare dată, din scrum a răsărit şi mai multă speranţă. Probabil cel mai mare merit pentru aceasta este al unui om atins de Dumnezeu: părintele Nicolae Tănase, fost elev, la Seminarul Teologic din Bucureşti, al părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, eroul documentarului 7 CUVINTE regizat de Andrei Negoiţă Zagorodnâi. Părintele Calciu şi-a petrecut 21 de ani în puşcăriile comuniste pentru credinţa ardentă în Dumnezeu şi dragostea faţă de tineri.
Este un arc peste timp deloc întâmplător, pentru că seminţele de bine semănate de părintele Gheorghe Calciu au rodit tocmai în Valea Screzii, prin dedicaţia părintelui Tănase.
Regizorul Andrei Negoiţă Zagorodnâi doreşte să evidenţieze, în SCRUM, relaţia maestru-ucenic stabilită între cei doi şi lupta pe care armata Binelui construită în Valea Screzii de către Părintele Tănase o duce de peste 20 de ani, cu multă abnegaţie, în pofida crizelor, decepţiilor, greutăţilor întâmpinate, totul - dintr-o copleşitoare iubire de semeni.
“Într-una din desele sale reveniri în ţară, Părintele Gheorghe Calciu s-a ostenit să vină până în parohia mea, pe Valea Plopului, dorind să vadă dacă ce a semănat a adus rodul aşteptat. A vizitat cu interes toate, a cerut lămuriri, a iscodit ce ar mai fi de făcut…
Verdictul l-am aflat mai târziu, când am citit cele povestite de sfinţia sa peste Ocean. Fusese mulţumit de cele văzute aici.”
~părintele Nicolae Tănase
SCRUM spune povestea excepţională a oamenilor care şi-au dedicat viaţa văduvelor, orfanilor şi bătrânilor, dar şi urmăreşte viaţa unui orfan care a răzbătut în ciuda unui destin potrivnic. O peliculă care vă va aprinde lumea.
Echipa
Cristian Dinu
Cameraman, DoP, copyright materiale video documentare Asociaţia Pro VitaCristian Dinu s-a stabilit acum 20 de ani în Valea Plopului, cucerit de misionariatul social al Părintelui Nicolae Tănase şi mişcat de tribulaţiile oamenilor din zonă. Este absolvent de Teologie şi polimat: a fost mecanic, şofer, educator, traducător, ghid, dactilograf, sculptor, pictor, cântăreţ bisericesc, meşter artizanal, realizator de spectacole pentru copii, dar şi cameraman şi editor.
De la stabilirea în zonă, a adunat peste 340 de ore de filmare, care şi-au găsit drum în clipul video de promovare a campaniei de strângere de fonduri pentru SCRUM.
Personaj desprins din Cinema Paradiso, sprijin constant al Asociaţiei Pro Vita, Cristi proiectează filme pentru copiii din Valea Screzii, aducându-le multe zâmbete pe feţe.
Mircea Zanian
Editor, producător executivMircea Zanian este actor, regizor, scenarist şi producător. A absolvit Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Hyperion, specializarea Regie şi Imagine. A produs şi regizat o serie de scurtmetraje (Rătăcit, Skizo, Despărţire în 2 minute), lucrând totodată ca editor şi asistent postproducţie la numeroase spoturi publicitare şi videoclipuri.
Florin Iordache
Producător executiv, DoPFlorin-Alexandru Iordache a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti în 2011. Ulterior, a lucrat cinci ani ca specialist IT pentru IBM România.
Este student al Facultăţii de Teatru şi Televiziune, urmând cursuri la zi ale programului de master producţie film documentar în limba engleză, la UBB Cluj.
Primul său film documentar, Grădina cu Aluni (2014) l-a adus în atenţia publică, Florin numărându-se printre cei 20 de tineri selectaţi de European Network Remembrance and Solidarity să contribuie la realizarea filmului documentar Freedom Express, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier.